Amerikkalaiset kuluttavat paljon ja amerikkalainen kulutuskulttuuri on pitkälti rantautunut myös Eurooppaan ja Suomeen. Niin amerikkalaisten, kuin eurooppalaistenkin kuluttaminen on jaettavissa sesonkeihin, joiden aikana kuluttaminen on suurempaa, kuin niiden välissä. Vuoden korkein kulutuspiikki ajoittuu kalenterivuoden loppuun ja aivan kalenterivuoden alkuun: joulun ajankohtaan. On kuitenkin paljon muitakin sesonkeja, jolloin kuluttaminen kasvaa. Esimerkiksi vaatekauppiaat vaihtavat tuotetarjontaansa vuodenaikojen mukaan, joka myös ilmaisee aina uuden sesongin alkamista.

Suomeenkin on rantautunut amerikkalaisen kuluttamisen ja ostamisen kulttuuri, vaikka se onneksi ei ole niin suurta, kuin amerikassa vaikuttaa olevan. Amerikassa lähestulkoon jokainen kalenterin pyhäpäivä on kauppiaille hyvä syy aloittaa alennusmyynnit ja lisätä menekkiä entisestään. Jopa vainajien muistopäivä on USA:ssa valjastettu kuluttamisen juhlapäiväksi aloittamalla päivän kunniaksi alennusmyynnit ja julkaisemalla tarjouksia.

Tietenkin kuluttajan on mahdollista olla myös vastuullinen ja suunnitella oma kulutuksensa kestäväksi ympäristölle ja muille ihmisille, jolloin on myös hyödyllistä tietää, milloin sesonkialennukset pidetään, jotta voi koittaa ajoittaa esimerkiksi isompien hankitojen hankkimisen kyseisille ajankohdille. Alla artikkelissa on lista Suomen tärkeimmistä alennusmyynneistä sekä hieman vinkkejä siitä, mitä kyseisinä hetkinä kannattaa kaupasta metsästää!

Tammikuun alennusmyynnit

Tammikuu on epäilemättä vuoden suurimpia alennusmyyntien ajankohtia, jolloin lähes kaikkia eri kategorioiden tuotteita voi saada hankittua mittavillakin alennuksilla. Elektroniikka, vaatteet, kosmetiikka, kodinkoneet ja kodin erilaiset tavarat kaikki yleensä myydään alennettuihin hintoihin.

Helmikuun alennusmyynnit

Tammikuusta ei tarvitse odottaa kauaa, kun alkaa jo uudet tarjoukset, nimittäin vuosittaiset venemessut järjestetään Suomessa aina helmikuussa. Venesesonki ei ole helmikuussa vielä lähelläkään, joten veneen voi saada hankittua hyvinkin edullisesti, kun on ajoissa liikkeellä. Lisäksi kaikki uusimmat venemallit myydään tuolloin.

Maaliskuun alennusmyynnit

Maaliskuussa kaupat myyvät vanhat lukion oppikirjat ja opiskeluvälineetkin voi saada todella edullisesti, kun osaa olla niinkin kauaskatseinen, että miettii jo seuraavaa syksyä. Toisaalta maaliskuu on myös täydellinen hetki ostaa edullisesti opiskeluvälineitä pääsykokeisiin opiskelua varten.

Maaliskuussa järjestetään myös Sokoksen 3+1 -päivät, joista voi löytää hyviä tarjouksia kaikista tavaratalojen tuotteista ja esimerkiksi alkukesän matkoista.

Huhtikuun alennusmyynnit

Talviurheilijat voivat säästää pitkän pennin, kun säästävät rahansa huhtikuun alennusmyynteihin. Huhtikuussa yleensä talviurheilua ei voi enää sään puolesta Suomessakaan harrastaa, joten kaikki välineet sekä vaatteet myydän halvalla uuden sesongin tieltä pois.

Huhtikuussa pidetään myös Stockmannin Hullut päivät, joista 3+1 -päivien tapaan löytää hyviä tarjouksia, myös luksustuotteista.

Kesäkuun alennusmyynnit

Kesäkuu on Suomessa joulun ohella yksi tärkeimmistä sesongeista. Juhannus ja sen tuoma loma saavat ihmiset niin sanotusti vaihtamaan vapaalle ja rahaa tulee kulutettua normaalia enemmän. Sekä ruoka-, huonekalu-, että vaatekauppiaat saavat tuona aikana paljon myytyä ja alennusmyynnit vauhdittavat kuluttamista entisestään. Erityisesti vaatteita voi kesäkuun alennusmyynneistä löytää edullisesti.

Heinäkuun alennusmyynnit

Heinäkuu on kansainvälinen ostokuukausi ja erityisesti internetissä sen voi huomata verkkokaupoissa. Heinäkuu on Keski-Euroopassa vasta virallinen kesän alku ja kevätmallistot ja alkukesän mallistot myydään silloin edullisesti.

Lokakuun alennusmyynnit

Lokakuun sesonkimyynneissä näkyy juuri Amerikan kulttuuri ja kauppoihin virtaa Halloween-aiheisia koristeita, naamiaispukuja ja ruokia.
Edullisesti lokakuussa on mahdollista löytää esimerkiksi edellisen vuoden talvituotteita, ennen uusien tuotteiden saapumista myyntiin.

Marraskuun alennusmyynnit

Myös marraskuussa on havaittavissa USA:n vaikutus kuluttamiseen, nimittäin Cyber Monday ja Black Friday ajoittuvat juuri marraskuulle. Erityisesti verkkokaupoissa toimivat liikkeet tarjoavat hyviä alennuksia juuri tuolloin ja kyseiset alennusmyynnit ovat hyviä hetkiä esimerkiksi harkittujen joululahjojen hankkimiseen.

Joulukuun alennusmyynnit

Joulukuuhun huipentuu Suomessakin kuluttaminen, kunnes se taas tammikuun alennusmyynneissä jatkuu. Jouluaattoon asti ihmiset kuluttavat tasaisesti hieman kasvavaan vauhtiin. Viime hetken jouluostokset voi tehdä edullisesti, sillä useat kaupat aloittavat alennusmyynnit jo ennen aattoa.