Ihmiskunnan historiassa on pitkään osoitettu kiitollisuutta jumalille ja muille yliluonnollisille voimille, kun ollaan selviydytty sodista, vaikeista ajoista ja esimerkiksi silloin, kun kesän sato on ollut runsas. Tästä luultavimmin on saanut alkunsa myös amerikkalaisten kiitospäivä (engl. Thanksgiving Day). USA:ssa elonkorjuujuhlaa vietetään lokakuun viimeisenä torstaina, mikä samalla merkitsee yrittäjille ja yrityksille joulusesongin alkua, on merkinnyt aina vuodesta 1952 lähtien. Kiitospäivä liittyy artikkelin käsittelemään aiheeseen eli Black Fridayhin siten, että Black Friday on aina kiitospäivän jälkeinen perjantai, “musta perjantai”.

Black Friday on epävirallinen nimi kiitospäivän jälkeiselle päivälle USA:ssa, ja sille on luotu aivan erityinen merkitys kuluttajille ja jälleenmyyjille kulutuksen päivänä. Black Fridayna suurin osa yrityksistä on auki läpi yön tai sitten ovat auki normaalia pidempään ja aikaisemmasta aamusta. Yritykset käynnistävät mittavat alennusmyynnit ja julkaisevat suuria rajoitetun ajan voimassa olevia tarjouksia. Black Friday ei virallisesti ole vapaapäivä, mutta esimerkiksi monet koululaitokset pitävät vapaata sekä kiitospäivänä että Black Fridayna. Tästä syystä kiitospäivän, Black Fridayn, ja niitä seuraavan viikonlopun ansiosta kuluttajilla on usein neljän päivän loma tänä aikana.

Termi Black Friday esiintyi ensimmäistä kertaa kaupankäyntiin liittyvässä kontekstissa vuonna 1961, Philadelphiassa. Termillä Black Friday kuvattiin sitä ilmiötä, kun ihmiset ympäri maata palasivat lomalta ja kiitospäivän vietosta takaisin koteihinsa ja kaupungit olivat taas ihmisistä sekä autoista “mustanaan”. Termin sävy oli negatiivinen, mutta kaksikymmentä vuotta tämän jälkeen, termin yleistyttyä ihmisten käyttöön ympäri maata, se yhdistettiin jälleenmyyjille positiiviseen asiaan eli heidän kasvaneeseen myyntiinsä ja päivään, jolloin he alkoivat viimeinkin tuottaa voittoa. Voiton tuottaminen tässä yhteydessä tarkoittaa “punaiselta alueelta mustaan siirtymistä”.

Vuodesta 2003 Black Friday on joka vuosi ollut USA:n vuoden kiireisin ostospäivä, ja ihmiset ovat kuluttaneet eniten koko vuoden aikana tuona päivänä. Voimakas Black Fridayn markkinointi, joukkohysterian luominen alhaisista hinnoista ja rajoitetun ajan tarjouksista ovat toimineet. Markkinoijat ovat onnistuneet luomaan oman “pyhäpäivänsä” pelkälle kuluttamiselle, joka tänä päivänä on hiukan rantautunut myös Eurooppaan internetin kautta.

Kuitenkin, vaikka Black Friday on monena vuonna ollut onnistunut tapahtuma jälleenmyyjien ja yritysten näkökulmasta, vuonna 2014 Black Fridayn myyntikate lopetti kasvamisensa, ensimmäistä kertaa vuosiin ja laski jopa 11% edellisestä vuodesta. Myyntikatteen arvellaan laskeneen ilmiön nimeltään “Christmas Creep” takia. “Chirstmas Creep” tarkoittaa joulusesongin salakavalaa tapaa levitä joulunalusajasta aina aikaiseen syksyyn, jolloin koko syyssesonki kestää liian pitkään. Varhaistesta syksystä puoleen väliin talvea yrityksillä on tarjouksia ja kuluttajien pitäisi koko ajan olla kuluttamassa. Näin kuluttajat kyllästyvät tarjouksiin, jolloin tarjoukset menettävät tehonsa. Alunperin Black Friday tarkoitti yhtä päivää, jolloin oli mahdollista hankkia tuotteita alennettuihin hintoihin, mutta nyt kun monet jälleenmyyjät pitkittävät tarjousten kestoa, aikaistavat ja myöhäistävät niitä, kuluttajille on liikaa tarjontaa. Myös pelkästään Black Friday on nykyään vähintään neljän päivän kestävä tapahtuma, joka vuosittain alkaa aina aikaisemmin ja aikaisemmin.

Pitkään yrityksen oli tapana avata liikkeet aikaisemmin, kuten klo 06.00 aamulla, mutta 2000-luvun loppupuolella liikkeet aukesivat jo neljältä tai viideltä aamulla. Vuonna 2011 useat jälleenmyyjät innostuivat entisestään ja avasivat liikkeensä jo kiitospäivän ja Black Fridayn välisenä keskiyönä. Black Fridayn aikaistuminen ei loppunut siihen, vaan vuonna 2012 esimerkiksi tavaratalo Walmart avasi ovensa jo klo 20.00 kiitospäivänä. Lopulta, vuonna 2014 Walmart- , JCPenney- ja esimerkiksi Sears-liikkeet avasivat ovensa jo klo 17.00-18.00 kiitospäivänä, mutta tässä vaiheessa laeilla puutuuttiin liikkeiden aukioloaikoihin. Lopulta USA:n kansa vaati liikkeiden vapaata aukioloa kiitospäivänä ja vuonna 2017 Black Friday käynnistyi liikkeissä jo aamulla, kiitospäivänä.

Pitääköhän termi Black Friday pian vaihtaa “Black Weekiksi”?